Chakra Dhyana


Chakra Dhyana

 

De Chakra Dhyana is een heel oude en effectieve meditatietechniek die sterk aanbevolen wordt voor bewustzijns- en groeiprocessen die leiden naar éénheid.

Chakra’s zijn energiecentra in het energetische lichaam. Het menselijk organisme bevat niet alleen het grote fysieke lichaam, maar ook verschillende subtielere lagen zoals geesteslichaam, karmisch lichaam, wijsheidslichaam en gelukslichaam. Te midden van deze lagen bevindt zich de laag van prana, ofwel levensenergie, die de verschillende chakra´s en nadi’s (energiekanalen) bevat. De latent aanwezige spirituele energie, ook bekend als Kundalini, stroomt door deze chakra’s en nadi’s en maakt ze vibrerend. De stroom van energie in deze lagen beïnvloedt alle andere lagen en resulteert in een gezond lichaam en geest, wat op zijn beurt weer resulteert in geluk en vrede.

De energiecentra worden verontreinigd door een verkeerde levensstijl en verkeerde voedingsgewoontes, maar ook als gevolg van onjuiste percepties. Deze verstoring beïnvloedt een mens op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Negatieve gedachtepatronen creëren negatieve situaties in het leven.

Dus de Chakra Dhyana is niet alleen een oefening om de meer subtiele lagen en dimensies te activeren, maar is ook bedoeld om een gezondere geest te creëren, die zal resulteren in een meer gezond en blij leven.

 De beoefening kent verschillende stappen en aandachtspunten:

  • Asana: de juiste zithouding (incl. handen)
  • Mantra
: focussen en chanten om het chakra te activeren
  • Yantra

: concentreren op het mystieke diagram van de energiecentra